Hipowitaminoza A

Witamina A znajduje się głównie w tłuszczach zwierzęcych, a najbogatszym źródłem tej witaminy jest tran, masło, mleko, jaja. W wielu roślinach (szpinak, sałata), a zwłaszcza w korzeniach, bulwach i owocach zabarwionych na żółto (marchew, pomidory), witamina A występuje w postaci nieczynnej prowitaminy, zwanej karotenem. Karoten przekształcany jest w ustroju zwierzęcym przy udziale wątroby w czynną witaminę A. Ponieważ witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, warunkiem jej przyswajania przez ustrój jest prawidłowe trawienie i wchłanianie tłuszczów. Hipowitaminoza A może powstać przy niedostatecznej podaży (niewłaściwe odżywianie) lub w chorobach wątroby i zaburzeniach wydzielania żółci oraz w zaburzeniach trawienia tłuszczów.

Witamina A spełnia doniosłą rolę w ustroju. Pobudza ona rozmnażanie komórek, dzięki czemu wpływa dodatnio na wzrost, umożliwiając i warunkując prawidłowy rozwój organizmu młodego („witamina wzrostowa”). Szczególnie wydatnie wpływa na wzrost i prawidłowy stan nabłonków („witamina ochronna nabłonka”). Poza tym jest ona składnikiem czerwieni wzrokowej, barwnika siatkówki, umożliwiającego widzenie w słabym oświe-tleniu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>