Hipowitaminoza B12

Witamina B12 (witamina przeciwanemiczna, kobalamina) występuje w tkankach zwierząt, zwłaszcza w wątrobie, poza tym w grzybach, drożdżach i w białku jaja kurzego. Wytwarzana jest też przez liczne gatunki drobnoustrojów. Witamina Bi2 jest niezbędnym czynnikiem do prawidłowego wytwarzania i dojrzewania krwinek czerwonych. Niedobór jej wywołuje niedokrwi-stość złośliwą (anaemia perniliosa). Do hipowitaminozy Bi2 dochodzi przede wszystkim wskutek braku wytwarzanego przez żołądek fermentu hemogenazy (czynnik wewnętrzny C as tle’a), który uwalnia witaminę B12 z nieczynnych związków i umożliwia jej wchłanianie przez błonę śluzową żołądka.

Hipowitaminoza H. Witamina H (biotyna) występuje razem z zespołem witaminy B w drożdżach, w wątrobie, nerkach i w żółtku jaja kurzego. Wytwarzają ją również drobnoustroje przewodu pokarmowego człowieka. Jest ona czynnikiem wpływającym na wzrost roślin i zwierząt, reguluje poza tym przemianę tłuszczową. Brak biotyny powoduje łojotok skóry i na jego tle trądzik oraz zapalenie skóry z czyracznością. Jednakże niedobór biotyny występuje rzadko, przeważnie tylko pod wpływem specjalnej diety, składającej się z surowego białka jaja kurzego. Białko to bowiem zawiera tzw. awidynę, która łączy się z biotyną i uniemożliwia jej wchłanianie w przewodzie pokarmowym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>