Hipowitaminoza E

Witamina E (tokoferol), zwana też witaminą rozrodczą, występuje w kiełkujących ziarnach zbóż, zielonych częściach roślin (zwłaszcza w sałacie), w żółtkach jaj, w wołowinie, w maśle. Jest ona niezbędna do wytwarzania się plemników i prawidłowej czynności jajnika oraz do utrzymania prawidłowego napięcia mięśni szkieletowych. Niedobór witaminy E powoduje niemoc płciową i bezpłodność u mężczyzn oraz poronienia u kobiet.

Poza tym występuje znaczne osłabienie i zaniki mięśni szkieletowych. Hipowitaminoza K. Witamina K, zwana też witaminą przeciw krwo-toczną, występuje w szpinaku, kapuście, ziemniakach. Poza tym jest wytwarzana przez wiele drobnoustrojów, między innymi przez pałeczkę okrężnicy (Bacterium coli) w jelicie grubym człowieka.

Witamina K jest niezbędna do wytwarzania protrombiny w wątrobie. W awitaminozie K dochodzi do zahamowania krzepliwości krwi – skazy krwotocznej. Przyczyną awitaminozy może być zaburzenie jej wchłaniania z jelit lub upośledzenie jej wytwarzania przez bakterie przewodu pokarmowego. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina K wchłania się tylko w obecności kapusta żółtaczka mechaniczna

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>