ZWYRODNIENIE BIAŁKOWE

Zwyrodnieniami białkowymi nazywamy dostrzegalne gołym okiem lub pod mikroskopem zmiany struktury komórek ii substancji międzykomórkowej, spowodowane zaburzeniami przemiany białek. Zwyrodnienia białkowe są przede wszystkim następstwem zaburzeń biochemicznych i fizykochemicznych cyto- plazmy, składającej się głównie z ciał białkowych.

Zwyrodnienia białkowe możemy podzielić na trzy grupy: – 1. Zwyrodnienia wewnętrznej struktury komórkowej – a) zwyrodnienie miąższowe,

– b) zwyrodnienie wodniczkowe,

– c) zwyrodnienie rogowe.

– 2. Zwyrodnienia na tle zaburzeń wydzielniczych

– a) zwyrodnienie koloidowe,

– b) zwyrodnienie śluzowe.

– 3. Zwyrodnienia substancji międzykomórkowej

– a) zwyrodnienie śluzowate,

– b) zwyrodnienie szkliste,

– c) zwyrodnienie skorbiowate.

ZWYRODNIENIE MIĄŻSZOWE

Zwyrodnienie miąższowe (degeneratio parenchymatosa) występuje najczęściej w komórkach narządów miąższowych (wątroba, nerki, serce).

Zmiany polegają na pojawieniu się w komórkach grubych ziaren białka, powstających przez zbijanie się plazmy w grudki. Tak zmieniona komórka chłonie wodę, pęcznieje, uciskając naczynia krwionośne i chłonne. Wskutek takich zmian we wszystkich komórkach cały narząd staje się większy, ciasto- waty, blady, o odcieniu szarawym, podobnym do batwy mięsa polanego wrzątkiem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>